Magnetkontakten är en av de vanligaste detektorerna den ingår normalt i skalskyddet av en fastighet. En magnetkontakt reagerar när kontakten bryts genom att en dörr eller fönster öppnas när larmet på ditt företag eller din bostad är aktiverat. Funktionsmässigt är magnetkontakten väldigt lik till exe... Läs mer

Magnetkontakter

Magnetkontakten är en av de vanligaste detektorerna den ingår normalt i skalskyddet av en fastighet. En magnetkontakt reagerar när kontakten bryts genom att en dörr eller fönster öppnas när larmet på ditt företag eller din bostad är aktiverat. Funktionsmässigt är magnetkontakten väldigt lik till exempel en panikknapp, men istället för att påverkas av ett mänskligt finger påverkas den av en magnet.

Magnetkontakten består av två delar som triggar larmet om kopplingen mellan dem bryts. Detektorn består av en kontaktdel och en magnet som monteras utanpå eller infälld i dörren. Kontaktdelen är ett magnetiskt tungelement som sluter en larmslinga så länge den påverkas av magneten på dörren. När dörren öppnas flyttas magneten bort från tungelementet, vilket leder till att det magnetiska fältet som tidigare höll ihop kontakterna i tungelementet blir för svagt, vilket innebär att kretsen öppnas.